pil pil
Asbjørn Sprackling Ulfsøn*
(1022-1086)
Aelfled Aldredsdotter*
(1030-1085)
Skjalm Tokesen Hvide*
(1034-1113)
Signe Asbjørnsdatter Sprackling*
(1050-)
Toke Skjalmsen Hvide*
(1085-1145)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Gyda Haraldsdatter*

Toke Skjalmsen Hvide*

  • Født: 1085, Fjenneslev Kirke Sorø
  • Ægteskab (1): Gyda Haraldsdatter*
  • Død: 1145, Eskebjerg, på Hindsholm i en alder af 60 år

  Notater:

Toke Skjalmsen Hvide liv

Søn af Skjalm Hvide.

Død i 1130'erne eller 1140'erne, begravet i Fjenneslev, og siden af Absalon overført til Sorø Kloster. - Skænkede Sorø Kloster 1/5 af Jørlunde Jørlunde S., Lynge-Frederiksborg H.), 10 øre skyldjord i Hesselrød (Karlebo S., Lynge-Kronborg H.), ½ mark skyldjord i Lerholt (Lillerød S., Lynge-Frederiksborg H.), gaven omtalt i en senere Absalon-handel fra 1157/77. - Testamenterede en halv hovedlod til Sorøs oprettelse og skænkede på dødslejet derudover hemmeligt til samme, vel af hensyn til arvereglerne, 16 mark guld. Ifølge Saxo forsøgte Skjalmsønnerne at få hertug Knud Lavard begr. i Roskilde 1131 og skulle samme år have været toneangivende i oprøret mod Niels med afsæt i det sjællandske landsting. Skjalmsønnerne var desuden i 1136/37 ifølge en usikker overlevering hos Saxo de eneste på Sjælland, der afviste Peder Bodilsens og ærkebiskop Eskils opfordring til oprør mod kong Erik II Emune. - Sønnen Stig er mere end tvivlsom.

Blev, som faderen ligeledes, efter sin død begravet i Fjenneslevlille Kirke, men senere overført af Absalon til Sorø Klosterkirke.

Deres kister blev her indsat i muren mellem de to sidekapeller i søndre korsarm.

I 1947 blev gravene åbnet, og man kunne herudfra bestemme at Toke var 178 cm høj, kraftigt bygget, og led af betændelse i fodleddene. Desuden havde han et helet spyd/pilesår i højre side af pandebenet.
(Kilde: http://finnholbek.dk/genealogy/getperson.php?personID=I10493&tree=2 ) Storman

Skjalmsen, Toke, \endash o.1145, Broder til Sune og Ebbe, optraadte ligeledes efter Knud Lavards Drab blandt Sjællændernes Ledere (1131). Greben af det kirkelige Opsving lagde han sammen med sine Brødre Ebbe og Asser Rig Planen om at stifte et Kloster i deres Hjemstavn, men følte Døden nærme sig, inden Forehavendet var kommet til Udførelse, og skjænkede da Halvdelen af sin Hovedlod og en Del andet Gods til det vordende Kloster. Tillige overgav han Asser Rig 16 Mark Guld til Opførelse af Kirken (o. 1145). Af Tokes og deres eget Gods grundlagde Ebbe og Asser dernæst Sorø Kloster, og Asser døde som Munk i Klosteret. Guldet var kommet i Ebbes Hænder, og han overgav det til Klosterets første Prior; men denne skal have forødt det. T. S. blev jordet i Fjenneslevlille Kirke, men Absalon overførte senere hans og Skjalm Hvides Ben til Sorø Kloster, hvis Grundlægger han fremfor nogen anden maatte kaldes.

Boesen, Skjalm Hvide og hans Slægt (Sorø Skoles Indbydelsesskr. 1900).

http://runeberg.org/dbl/16/0048.html

  Begivenheder i hans liv:

1. Beskæftigelse: Høvedsmand. Ærkrbiskop i Lund, Biskop i Roskilde.



2. Dåb, 1085, Fjenneslev Kirke Sorø.



3. Bopæl, 1145, Eskebjerg, på Hindsholm.


Toke blev gift med Gyda Haraldsdatter*, datter af Harald III Hen Svendsson af Danmark* og Margareta Asbjørnsdatter*. (Gyda Haraldsdatter* blev født i Roskilde og døde i 1145 i Sorø,.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk