pil pil
Gudfast Østmannsson*
(1050-1100)
Jon Arnesen*
(1070-1150)
Ukendt Brynjulvsdatter*
Austmann Gudfastarsson*
(1080-)
Eldrid Jonsdatter Smør Blindheim*
(1114-1144)
Guttorm Austmansson*
(1132-1172)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ingrid Guttormsdotter Rein*

Guttorm Austmansson*

  • Født: 1132, Frösö, Jamtland Sverige
  • Ægteskab (1): Ingrid Guttormsdotter Rein* i 1150
  • Død: 1172, Frösö, Jamtland Sverige i en alder af 40 år

  Notater:

Guttorm Austmannsson liv

Fra VF. Guttorm Austmannsson var jarl i Jemtland. Jemter og Helsinger ga seg på de tider under Norges konger. Men da Sverige igjen hadde fått en god og folkekjær konge, var det Guttorm som ga dem råd å vende tilbake til sitt gamle fedreland. Så ble da Jemtland og Helsingland atter svensk under kong Erik, og Guttorm ble av ham gjort til jarl over Svealand. I 1156 var han med Erik på korstog mot hedningene i Finnland, og Finnland ble etter det kristnet. Guttorm deltok i slaget ve Fyrisvold 1161, hvor voldskongen Magnus Henriksson falt. Det fortelles at Guttorm i kong Karl Sverkerssons siste regjeringsår (1167) for med korshær til Estland.

Den rette tronfølger Karl Sverkersson er nu på banen, og i februar 1162 bliver Erik Jedvardsson (den helige) dræbt og Karl derefter konge. Der optræder så to "eksterne" personer som jarler, nemllig Ulf i SV og Guttorm i ÖG. Ulfs baggrund er ukendt, men Guttorm Austmansson er af stormandslægt i Jämtland. Jeg har gættet på, at de to var Karl Sverkerssons slagsbrødre i Palæstina, for ellers passer de slet ikke i mønstret. Bemærk, at Guttorm undtagelsesvis bliver jarl i den region, som Karl ellers holder til i. Han havde da også andre opgaver på kongens vegne, bl.a. som udsendt frier til Kirstine Stigsdatter i Danmark.

  Begivenheder i hans liv:

1. Beskæftigelse: Jarl i Jamtland og Svealand.

2. Bopæl: Frösö, Jamtland Sverige.


Guttorm blev gift med Ingrid Guttormsdotter Rein*, datter af Guttorm Åsolvsson* og Eldrid Jonsdatter Smør Blindheim*, i 1150. (Ingrid Guttormsdotter Rein* blev født i 1136 i Roskilde Domkirke, Roskilde og døde i 1180 i Trondhjem, Norge.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk