pil pil
Øyvind Kåresson Lambe*
(835-)
Sigrid Sigurdsdatter*
(850-)
Harald Hårlegg*
(865-920)
Ingebjørg Haraldsdatter*
(865/935-)
Finn Skjålge Eyvindsson*
(880-930)
Gunhild Halvdansdatter*
(888-930)
Eyvind Finsson*
(920-990)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Eyvind Finsson*

  • Født: 920, Hålogaland, Tromsø, Troms, Norge
  • Ægteskab (1): Ukendt
  • Død: 990, Tjøtta, Alstahaug, Nordland, Norge i en alder af 70 år

   Et andet navn for Eyvind var skaldespiller, Eyvind, Øyvind.

  Notater:

Eyvind Finsson liv

Olav den Helliges saga, avsnitt 104:

"Det var en mann som het Hårek, han var sønn til Øyvind Skaldespille. Han bodde på ei øy som heter Tjøtta, den er på Hålogaland. Øyvind hadde ikke vært noen svært rik mann, men ættstor og en mann det stod age av..... Gunnhild, farmor til Hårek, var datter til Halvdan jarl og Ingebjørg som var datter til Harald Hårfagre."

Ifølge Wikipedia skal han være dikteren som sto for "Håleygjatal", en beretning om Norges historie som gav en slektshistorie for ladejarlene som førte tilbake til Odin. Kun fragmenter er bevart gjennom andre sagaer.

[http://www.heimskringla.no/wiki/H%C3%A1leygjatal_(B1) Håleygjatal] (heimskringla.no)

Øyvind Skaldespiller
Øyvind Finnsson Skaldespiller (norrønt Eyvindr Finnsson skáldaspillir, født ca 920 , død i Alstahaug ca 990 var en norsk skald , bonde og hirdmann. Far hans skal ha vært Finn Skjålge , som var lendmann , bosatt på Sandnes gård . Øyvind ble gift med Gunnhild som var datter til Halvdan jarl ; hennes mor var Ingebjørg, datter til kong Harald Hårfagre . Øyvind og Gunhild var foreldre til vikingehøvdingen Hårek fra Tjøtta .
Øyvind var den siste kjente norske hirdskald og diktet for kong Håkon den gode , og senere hos kong Harald Gråfell . Øyvinds mest kjente kvad var , som påpeker Håkon den Godes enorme mot, død, og senere ankomst til Valhall , i anledning slaget på Stord i 961 . Deler av et vers er lånt fra eldre diktning, som Hávamál , hvilket er et moderne trekk, men ikke vanlig i samtiden.
I et annet kvad, . Dog regnes oppregningen som historisk korrekt, og er således et særs viktig bidrag.
Tilnavnet (skaldeforderver) var et tilnavn han fikk for å ha lånt eller sitert fra Håvamål , og ved at han var så dyktig at han ødela for de andre skalder. Tilnavnet var en hedersbetegnelse i samtiden, og ikke en anklage om plagiatsom ettertiden ofte har påstått.

  Begivenheder i hans liv:



1. Bopæl, 920, Hålogaland, Tromsø, Troms, Norge.



2. Bopæl, 990, Tjøtta, Alstahaug, Nordland, Norge.


Eyvind blev gift med.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk