pil
Peder Jensen Galskyt*
(1305-1363)
Morten Pedersen Galskyt*
(1329-)
Ukendt Pedersen*
(1332-1400)
Peder Mortensen Galskyt*
(1350-1410)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Inge Jensdatter Færke*

Peder Mortensen Galskyt*

  • Født: 1350, Bidstrup Hovedgård Randers,
  • Ægteskab (1): Inge Jensdatter Færke*
  • Død: 1410, Møldrup Viborg i en alder af 60 år

  Notater:

Navnet Galskyt forekommer alt fra begyndelsen af det 15. årh. og føres af adelsmænd, hvis våben var en rød mur med tre tinder på skrå i sølv-felt, på hjelmen to af sølv og rødt delte vesselhorn, der i nyere våbenbøger angives at være besatte hvert med tre påfuglefjer og med en påfuglefjer mellem hornene, men disse fjer mangler i de ældre segl (jvf. den hosstående afbildning, der er en gengivelse af Christoffer Galskyts segl af 1580). Det er derfor ikke usandsynligt, at slægten er en linje af de Reventlow'er, Kaas'er og Daa'er, der alle førte samme våben, men en forbindelse imellem dem lader sig ikke påvise.

Også i bondestanden forekommer navnet Galskyt alt i det 16. årh.; men den nu blomstrende slægt af dette navn synes dog ikke at stamme ned fra disse bønder, idet dens stamfader, provst i Kjær herred, præst i Hammer Thomas Christoffersen Galskyt, død 25. maj 1624, angives at være en søn af nedennævnte adelsmand, Christoffer Galskyt til Kornumgaard med en frue af de Galde'r, men at have "lagt Stammen øde" ved at gifte sig ufri, hvorimod andre beretter, at det alt var faderen Christoffer Galskyt, der mistede sit adelskab ved at ægte dronning Anna Cathrines kammerpige.

Der er sikkert noget sandt i disse traditioner, - Kornumgaard tilhørte 1634 og 1647 en Peder Thomsen Galskyt \emdash men sandheden synes at være blevet en del forvansket. Da Thomas Galskyt blev præst 1588, kan hans fader ikke have været gift med en kammerpige hos dronning Anne Cathrine; men da der slet ingen oplysning haves fra pålidelige kilder om Christoffer Galskyts giftermål, har muligvis sønnen enten været uægte født eller i hvert fald søn af en ufri moder, hvorpå også tyder, at han gik over i den gejstlige stand. Sikkert er det, at denne Thomas Galskyt ikke af samtiden henregnedes til Adelen, og at altsaa Adelskabet på en eller anden måde er sat overstyr før 1660, så at en nøjere prøvelse af slægtskabet mellem de adelige og de uadelige Galskyt'er her er uden betydning.

Peder Mortensen Galskyt blev født omkring 1350 i Bidstrup som søn af Morten Pedersen. Han blev gift omkring 1374 i Viborg med Jens Ferkes datter. Han var far til Niels Pedersen Galskyt. Kilde: Richard Fred Vincent: Family Search IGI, 1 (CD 62, PIN269626). DAA 1893:168. http://finnholbek.dk/genealogy/getperson.php?personID=I7522&tree=2

Peder Mortensen Galskyt nævnes som væbner i 1406 og som ridder i 1407. I 1387 købte han det gods svigerfar havde ejet i Fræer, Gerding, Astrup og Kyttrup af sin svoger præsten Peder Ferke i et forsøg på at undgå, at kronen overtog det. Det nyttede dog ikke noget, da dronning Margrethe overtog det i sin kampagne for at få tidligere krongods tilbage, efter hun i 1401 havde fået autorisation af pave Bonifacius IX til at erhverve gods, der tidligere havde tilhørt kronen. Dronningens retterting overtog ikke kun dette gods, men også det gods, Peder Mortensen Galskyt havde arvet fra Gunne Lange og Niels Myg Galskyt, herunder herregaardene Diernæs og Krakjær. Peder Mortensen Galskyt skriver sig til Møldrup i 1405. Kilde: Henrik Lerdam: Kongen og Tinget, s. 137 ff. og SD 2864, ND XVII nr. 213, MP 158 og DAA, Galskyt s. 168. Se også Dansk Anearkiv - Adelen, kilde 19.

Peder Mortensens segl er bevaret på dokumenter fra 1406, 1408 og 1410. I teksten omtales han som Peder Mortensen, R. Seglet viser 3 tinder som våbenet for slægten Grubbe eller en stiliseret udgave af slægtsvåbenet med de tre murtinder for slægten Galskyt. Teksten lyder: "S PETR MORTSON". Kilde: Thiset og Petersen: Danske Adelige Segl, nr. L XLIX 2.

  Begivenheder i hans liv:



1. Beskæftigelse.
H)
Væbner. Ridder efter 29 apr 1407 Møldrup (Rinds



2. Bopæl, 1350, Bidstrup Hovedgård Randers.


Peder blev gift med Inge Jensdatter Færke*, datter af Jens Færke* og Inge Eggesdatter Frost Fergo*. (Inge Jensdatter Færke* blev født i 1355 i Strandbygaard, Nordjylland, Danmark Stedet ikke og døde i 1414 i Hellum Slochteren, Groningen, Holland Nederlandene.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk