Peder Kræmmer*
(1465-1529)
Ukendt Bagger*
(1470-)
Markvad Mule*
Christine Mule*
Niels Bagger*
(1490-1550)
Ane Markvadsdatter*
(1490-1555)

Oluf Nielsen Bager*
(1521-1602)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Margrethe Clausdatter Halvbjørn*

Oluf Nielsen Bager*

  • Født: 1521, Sct Knuds Kirke Odense
  • Ægteskab (1): Margrethe Clausdatter Halvbjørn*
  • Død: 21 Sep. 1602, Gråbrødre Klosterkirke Odense i en alder af 81 år

   Dødsårsag: Død under pesten.

  Notater:

Oluf Bager liv

http://finnholbek.dk/genealogy/getperson.php?personID=I27244&tree=2

[S100] Anetavler for berømte danskere, 1. saml. , Carl Langholz , (Dansk Historisk Forlag), Anetavle for Paul la Cour, side 333-346 .

http://db.kb.dk/PortraetRegT/PortraetShowImg.do?ID=60882&IMGID=44026 http://www.olifanten.dk/total.web/per02909.htm http://www.olifanten.dk/total.web/com00862.htm
Oluf Bager var i 1500 tallet en af Odenses driftige og velhavende købmænd, og tillige en af Danmarks rigeste købmænd på den tid. Absolut en spændende person. Odenses ældste verdslige bygning, Oluf Bagers Mødrene Gård i Nørregade, huser i dag kontorer, forretninger og restaurant. En flot bygning med en spændende historie.

Ikke langt fra Oluf Bagers Mødrene Gård ligger Skt. Hans kirke, med epitafium for Oluf Bagers familie.
http://www.denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks_historie/Danmark_1536-1849/Oluf_Nielsen_Bager

Oluf Bager, Oluf Nielsen Bager, ca. 1521-1602, købmand og rådmand i Odense. Under Den Nordiske Syvårskrig (1563-70) blev Bager en af landets største købmænd, da han optrådte som kronens leverandør og kreditor. Efter krigen blev han kronens debitor, idet han aftog korn fra krongodset; gælden blev afdraget med diverse vareleverancer, og han betalte sin import med eksport af korn og stude. Bager investerede sin fortjeneste i ejendomme, grunde og byggeri i Odense. I 1567 blev han rådmand. Han blev i 1580'erne ramt af tilbagegangen i studehandelen og døde økonomisk svækket.

http://www.winslow.dk/genealogi/pic-oluf_nielsen_bager.htm

Rådmand i Odense 1567. Storkøbmand i Odense, Importerede varer fra udlandet, som betaltes ved export af øskne og korn; leverede store varepartier til staten , bl.a. klæde til hæren under den nordiske syvårskrig han forstrakte staten med betydelige lån, og betalte importen af udenlandske varer med øskenhandel.

Tjente store summer på leverancer til hæren og eksporthandel. Sin formue anbragte han væsentligst i Købstadejendomme i Odense, påbegyndte i midten af 1570'erne en stor byggevirksomhed både af bindingsværkhuse og stenhuse med sandstensornamenter.

En del af stenhusene er bevarede bl.a. hans eget hus, Overgade 11. Sammen med Hans Mule var han i 1570erne byens højeste skatteyder. Den store forretningsvirksomhed han havde skabt kunne ikke opretholdes de fleste af sønnerne forlod Odense, men med sønnen Claus har der muligt bestået et vist forretningsfællesskab.

Claus nedsatte sig senere i Køge hvor han blev Borgmester. Oluf Bager og sønnen Niels ses i skattemandtal 1578 hvor de boede side om side i 9de rode. sønnen Niels får en betydelig handel.

Oluf blev begravet i Gråbrødre kirke i nordre sideskib. hvor der blev sat et epitaphium op over ham og hans familie, dette hænger nu i Sct. Hans kirke Odense.

Han var Renæssancens betydeligste Bygherre i Odense. Af de mange bindingsbygninger, man har tilskrevet ham, er dog så godt som intet bevaret. Forsvundet er F.eks. den gamle Klub, Læseforeningens Gård og et par Huse ved fisketorvet.

Derimod står der endnu et par tilbage af de 4-5 stenhuse, som han opførte. Det har været statelige bygninger med svungne gavle, hvælvede kældre og rig ornamental anvendelse af sandstenen de har alle ligget med siden, ikke gavlen, til gaden.

Det mest imponerende var det 3 stokv. høje >> Jordan<< Overgade 4, opført 1582, men desværre blev dets historiske værdi stærkt forringet ved en ombygning 1889 Kældrene ødelagdes men endnu sidder over porten en indskrifttavle med bygherrens og hans hustrus navne, bomærker og årstal 1582. Langt bedre bevaret er Nørregade 29. (Ills.105 Trap Odense).

En sandstenstavle over døren fortæller, at denne Oluf Bagers mødrende gård er opført af nyt 1586. I to stokv. med høj tagrejsning og svungne gavle rejser huset sig med langsiden til gaden, over indgangsdøren sidder endnu en karnap, hvis konsoller bæres af glatte toskanske halvsøjler. Under salsvinduerne læses årstallet for opførelsen i jerntal.

Stueetagen er omdannet ved indretningen af butikker, men de hvælvede kældre ( Rosenbækken har ikke som det har været anført løbet gennem kældrene, men den løb tæt s. om stenhusets gavl, hvor dens overdækkede leje er påvist), og hele førstesalen, hvor der ses eksempler på barokke vinduer, hvis midtposter dannes snosøjler, har heldigt undgået de seneste tiders modernisering.

Til stenhuset slutter der sig i gården mod nord en 9 fags bindingsværksidelænge, i 3 stokv., formodentlig samtidig med forhuset, og i forlængelse af denne et stort pakhus fra ca. 1830. Ved en skånsom restaurering ( ved K.Lehn Petersen) i 1930erne befriedes bygningerne mod gårdsiden for hvidtekalk.

Epitafie opsat 1576 under renæssancen i Gråbrødre kirke Odense, trætavle med søjler, familiemaleri (14 personer i baggrunden dommedag) og et rim indskrevet over Oluf Bager og hustru Margrethe.

Epitafiumet er nedtaget fra Gråbrødre kirke hvor Olaf Bager lå begravet i nordre sideskib og opsat i Sct.Hans kirke.

2 stolestader i Darum kirke Fyn fra 1585 med Oluf Bagers navn og bomærke vistnok fra Gråbrødre kirke.
Bager (born 1521). He was a grocer and alderman in Odense, Denmark.

Fra Wikipedia
Oluf Nielsen Bager (1521 \endash 21. september 1602) var en dansk handelsmand.

Han var bosiddende i Odense og tjente under Frederik II's regering en betydelig formue ved udførsel af stude og indførsel af kram og klæde. Under Den Nordiske Syvårskrig var han leverandør til Hæren og stod ofte i store forskud for kongen.

Da han som uadelig var udelukket fra at opkøbe jordegods, anbragte han en ikke ringe del af sin formue i købstadejendomme og smykkede Odense med en række af pragtbygninger, der i en væsentlig grad gav byen præg af storstad. Bagers bygninger var dels af bindingsværk, dels af grundmur, prydede med snitværk, stensirater og indskrifter, alle forsynede med hans bomærke, et opadvendt anker, og i reglen i ny stil ?: ikke med gavlen, men med siden mod gaden. Indre pragtfuld udstyrelse svarede til den ydre. Enkelte af hans bygninger, bl.a. Oluf Bagers Mødrene Gård, har holdt sig til nutiden, dog mere eller mindre mærkede af senere tids smag.

Frederik II synes at have yndet Bager, og under et besøg af kongen skal Bager ifølge sagnet \endash ligesom Anton Fugger i Augsburg 1541 ved kejserens besøg \endash have fyret i kaminen med kanelbark. På kongens forundringsudbrud skal Bager have svaret med at kaste endnu dyrere brændsel, kgl. gældsbreve på ilden, hvortil Frederik II skal have sagt: "Ole! Ole! se dig for, hvad Enden vil blive".

Efter Frederik II's død (1588) gik det tilbage for Bager, muligvis har han forbygget sig, han nød ikke længere nogen begunstiget særstilling, ligesom han synes at have lidt tab ved søskade, Sagnet lader en heks ødelægge syv skibe for ham på een gang. Da han døde 21. september 1602, var der af hans engang så store formue kun en ubetydelighed tilbage.

  Begivenheder i hans liv:

1. Beskæftigelse. Købmand og rådmand



2. Dåb, 1521, Sct Knuds Kirke Odense.



3. Begravelse, 1602, Gråbrødre Klosterkirke Odense.


Oluf blev gift med Margrethe Clausdatter Halvbjørn*, datter af Claus Eriksen Halvbjørn* og Maren Jensdatter Bang*. (Margrethe Clausdatter Halvbjørn* blev født den 1 Jan. 1536 i Sct Nikolaj Kirke Bogense Odense og døde den 4 Feb. 1581 i Gråbrødre Klosterkirke Odense.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk