Claus Frederiksen Plum
Anna Sibylle Smidt
Claus Clausen Plum
(1721-1781)
Elisabeth Amalie Rohn
(1730-1785)

Frederik Clausen Plum
(1760-1834)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Marie Sophie Munk

Frederik Clausen Plum

  • Født: 12 Okt. 1760, Korsør Sorø
  • Ægteskab (1): Marie Sophie Munk den 14 Jul. 1792 i Gentofte Kirke København
  • Død: 18 Jan. 1834, Odense i en alder af 73 år

  Notater:

Fra Paul Nedergaard:

1811-34 vardr Frede-rik Plum Fyns biskop. Han havde i Gttingen indsuget rationalismen og en mængde mo-derne filantropiske skoleideer. Han var til-hænger af Pestalozzi, udgav haandbøger for lærere og gav detaillerede oplysninger om hvordan undervisningen skulle foregaa (f eks i et cirkulære af 15 nov 1820) til Lunde-Skam-Skovby herreders præster og lærere. Med stor interesse fulgte han tidens inden- og uden-landske teologiske litteratur og tidens lærde diskussion. Han var fuldblods rationalist og fremkom med adskillige hib til de opvakte. I sin ungdom var han digter og stod Jens Baggesen nær, han var som biskop ivrig for skole- og fattigvæsen, fik oprettet skoler, stif-tede >Fyns Stiftsbibliotek< og >Fyns litterære selskab<, og han holdt udvidede landemoder for præsterne. 1823 betegnede han de vakte som >de saakaldte hellige, der er befængt med vor tidsalders mystik<. 1822 rejste Bone Falk Rønne i stiftet for at tale >Dansk missions selskabforsøg paa pengeafpresning<.

Paa Vestfyn var der en vækkelse, som især udzik fra pastor Salling i Vonsild syd for Kol-Fynboerne hørte ham gerne, og Anders Larsen, Gamborg, som foran er omtalt, blev vækkelsens fører efter sin omvendelse 1826. ?autor Høeg, Gamborg kaldte fra prædike-s:clen de vakte for >pønitencebrødre, hænge-3-.-eder og hyklere<. Kr. Madsen hjalp An-ders Madsen igennem til tro, og de to fik ud-rettet meget paa egnen.
De fleste præster paa Fyn var imod vækkel-en. Den præst som i de første aar bedst for-stod de vakte, var Hans Agerbech i Espe (fra 1831) se Ø Hæsinge-H. Han var en stille mand, som helst blev i sine sogne, men det var ham en glæde at hjælpe de vakte og deltage i de-res møder. \emdash Biskop Plum var imod, og med -n-er udnyttede han en begivenhed i Sdr Næraa (en af de vakte, som i sin ungdom havde be-drevet hor, stak ild paa sin gaard i henhold til 3. Mos. 13, 52, hvor der staar, at den spe-dalskes klæder skal brændes). Biskoppen sendte en afskrift af forhørsprotokollen til præsterne for at de ved bibellæsningerne kunne fortælle om dette sværmeri. Biskoppen henstillede ogsaa til præsterne at holde bibel-æsninger og forklare de af sværmerne mis-brugte bibelord.

  Begivenheder i hans liv:

1. Beskæftigelse: Sognepræst i Korsør, Biskop i Fyns Stift Odense.



2. Født, 1760, Korsør Sorø.



3. Beskæftigelse: Biskop i Odense, 1811 til 1834. 1


Frederik blev gift med Marie Sophie Munk, datter af Søren Munk og Johanne Munk, den 14 Jul. 1792 i Gentofte Kirke København. (Marie Sophie Munk blev født den 22 Dec. 1765 i Vor Frue Kirke København og døde den 18 Feb. 1829 i Vor Frue Kirke Odense.)


Kilder


1 Paul Nedergaard.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk