Rasmus Hansen
Anne Marie H.J. Rasmussen

Andreas Hansen
(1897-1977)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Gertrud Buhl

Andreas Hansen

  • Født: 8 feb. 1897, Egen, Als Haderslev
  • Ægteskab (1): Gertrud Buhl den 21 feb. 1919 i Eltang Kirke Vejle
  • Død: 27 jun. 1977, Eltang Kirke Vejle at age 80

   Dødsårsag: Cancer Rectum.

  Notater:

Andreas Hansen 1897 liv

Min far begyndte som 6-årig i skolen den 1. maj 1903 og sluttede 4.april 1911 i Elstrup på Als. Han lærte kun tysk i skolen, men hans forældre var dansktalende, så dansk var sproget i hjemmet. Jeg har endnu et kaffestel med de danske flag på, som jeg har arvet efter min farmor.

I 1914 solgte min farfar ejendommen på Als, fordi han syntes, det var for besværligt, at gårdene lå i en klynge inde i byen med markerne rundt omkring udenfor byen.

Han købte så tre landejendomme omkring Skodborg, en på langager, som den ældste søn Hans Hansen fik.

Farfar døde ung af sukkersyge, og hans kone Anna giftede sig igen med Poul Højlund. Den anden ejendom i Skodborg Skov boede han selv på, indtil min far blev gift, og han fik da denne gård.

Min farfar flyttede til den tredje ejendom i Skodborg Skov. Da min farbror blev gift, kom farfar og farmor på aftægt der.

Da far og farfar kom til Skodborg Skov, hjalp de hinanden med at bygge en ny stald og lade. Farfar kunne godt lide at mure selv og far ville gerne have været snedker, men det havde lægen frarådet på grund af angst for TB.

I 1916 blev far indkaldt til tysk militærtjeneste oglå på Rendsburg kaserne. Der fik han en dårlig fod, blev indlagt den 10.oktober og atter udskrevet den 17.oktober.

Den 21.oktober blev han sendt til Belgien, dn 8.november til Frankrig, den 19.november fik han to tænder knust af et gevær, som en franskmand kom for tæt på med.

Ble 5.december sendt til Rusland, hvor han ankom den 10.december og lå der til den 12.marts 1917. Kom derefter i skyttegravene og har stået i vand til midt på livet \endash har måttet vende ligene om, når det var for uhyggeligt at se de døde kammerater.

Farblev aldrig rigtigt såret, men mange gange var det tæt ved. En gang fik han sin madspand skudt i stykker. Når sligt sker, tageer man en anden fa en død soldat. En gang blev halvdelen af den underjordiske skyttegrav, de opholdt sig i, skudt sammen, så halvdelen af soldaterne blev dræbt. Min far skød altid ud i luften, når de skulle i kamp.

I Frankrig skulle de være særligt opmærksomme på negre, der sneg sig ind på soldaterne, når de gik vagt. Negrene kravlede i græsset med knive i munden og stak soldaterne bagfra.

Den 27.maj kom far til Frankrig igen i nærheden af Metz, i juni til Arras, 9.juni til Flandern. 13.juni var der kun 9 tilbage ved regimentet. 1.august til Capelle, 18.august til fronten igen. Men de kunne intet gøre, de var for få og den 21. august til Arras igen, igen til byen Capelle nær ved grænsen.

Far fik orlov fra 29.august til 12. september 1917, men et par dage før han skulle møde igen, gik han over grænsen, så lå meget tæt ved mine bedsteforældres hjem. Bedsteforældrene havde også grænsegendarmer indkvarteret.

Far havde så plads på et par gårde i Bastrup, indtil han kom hjem på gården igen.

Far interesserede sig meget for jagt, han havde altid en god hund og var medstifter af Skodborg Jagtforening, og han fortsatte med at gå på jagt i Skodborg så længe han havde kræfter til det \endash også da han boede i Kolding. Han var en meegt dygtig rytter til ringridning og blev næsten altid konge, havde altid en god ridehest.

Han var den første på egnen, den havde en ren kobesætning uden TB, og han var meget interesseret i svineavl, havde altid fine orner.

Far var altid meget arbejdsom, og lediggang var ikke noget, han brød sig om.

I 1976, da mor blev så dårlig, begyndte far også at have mavebesvær, og han kom til læge, blev røntgenfotograferet, blev indlagt og opereret i august 1976. Jeg fik så at vide, at far nok kun havde to måneder at leve i. Det kom ikke helt til at pass, han døde i juni 1977.

Far havde den glæde at opleve, at et barnebarn Troels Andreas blev opnævnt efter ham, og han sagde inden han døde, at dette barnebarn skulle arve hans jagtgevær, og min søn Jan skulle have hans bil. Begge dele havde han holdt i mønsterværdig orden, lige til han døde.

Far lå på sygehuset i april og maj og i juni måned på sygeafdelingen på Låsbyhøj.

Skrevet af datter: Anne Marie Hansen

-------------------------------

Auktioner på Vesterkær (Brand, Salg)

Vester auktion

Besætninus-Auktion paa Vesterkær
i Lilballe.ved Alrninde, Lørdag d. 2. Febr.1935 Form. Kl. 11, i Anledning af den Gaarden overgaaede Ildsvaade, over: 31 Kalve- og Malkekøer. 15 Kvler. (delvis med Kalv), 5 drægtige Grisesøer, l ung Orne, 1 graaskimlet BelgierpIag,' eventuelt 2 Arbejdsheste, samt nogle Nr.
brandbeskadigede Effekter.
Kreaturerne er røde og-staar med godt Kontrolregnskab. Køerne skal for Størstedelen kælve til Foraaret. Køerne har ikke været tuberkulinprøvede. Kvierne har delvis bestaaet-og er delvis- faldet for Tuberkulinprøven. Os ubekendte Købere bedes 'medbringe Solidítetsbevis.



Åuktion paaVesterkær
1 Lilballe gr. Alminde, Fredag, den 23. Marts 1935 Form. Kl. 11, i Anledning af _Gaardens Salg, over': '2 røde Køer, 1 belgisk.Hoppe,. 15 Ungsvin og Polte, 1 seks Fods Selvbinder (Mc. Corm., kun 2 Aar gammel), Slaamaskine (omtrent J), 1*Hesteríve, -1 Radsaamaskine, - 1 - Gødningsspreder, 1 Ringtromle, 2~Kulti.vatorer, 2 Fjedertandsharver, 4 Svingplove,3 dobb. Plove,,
1 Tallerkenharve, Agerslæb, 4 gode Arbejdsvogne m. Kasse m.v., 1 patentakslet Arbejdsfjedervogn, 1 Skovslæde, 2 nye Ajletønder m., Spreder, 1 Ajlepumpe, 2 dobb. Radrensere, Seletøj, Haandværkstøj., 1 Feltesse, 1 Sneplov, 1 Hø'nsehus(transportabelt), 1 Skur paa Marken, Hjulbøre, Bràendsel, 13; 'Tranportspande, Halm til Strøeslse, Høns, Gæs.Baljer, Tryg, Hegnspæle, 50 -> Ruller Pigtraad. Havemøbler, Sengetøj, Indbogenstande.
. Dyrene sælges først. " e
' Hansen & Jastrup. Dommerfm.
. _ Kolding.-
|

  Begivenheder i hans liv:

1. Beskæftigelse. Gårdejer

2. Bopæl, 1921.1930, Skodborg Haderslev. 1

3. Bopæl, 1977, Dyrehavegårdsvej 16, Kolding Vejle.


Andreas blev gift med Gertrud Buhl, datter af Hans Buhl og Kathrine Marie Friis, den 21 feb. 1919 i Eltang Kirke Vejle. (Gertrud Buhl blev født den 3 okt. 1887 i Vesterkær Lillballe Eltang Vejle,2 døde den 7 maj 1979 i Dyrehavevej 16, Kolding Vejle og blev begravet i Eltang Kirke Vejle.)


Kilder


1 Folketælling 1930 Skodborg Haderslev, Folketælling 1930 Skodborg Haderslev. Opslag 49. Surety:3 .... Folketælling 1925 Skodborg Haderslev, Folketælling 1925 Skodborg Haderslev. Opslag 66 Nederst. Surety:3 .... Folketælling 1921 Skodborg Haderslev, Folketælling 1921 Skodborg Haderslev. Opslag 38. Surety:3

2 Kirkebog Eltang Vejle 1887. Opslag 39 (AO: 1871-1891 F (k) (KM)


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 11 maj 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk