pil pil pil pil
Peder Sørensen Buhl*
(1734-1797)
Ane Hansdatter*
(1724-1791)
Lars Andersen*
(1730-1810)
Agnete Jensdatter*
(1731-1794)
Holger Pedersen Buhl*
(1763-1842)
Karen Lauridzdatter*
(1770-1834)
Peder Holgersen Buhl
(1801-1862)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Dorthe Marie Mikkelsdatter Buhl

2. Ane Bertelsdatter

Peder Holgersen Buhl

  • Født: 25 jan. 1801
  • Ægteskab (1): Dorthe Marie Mikkelsdatter Buhl den 24 sep. 1831 i Smidstrup Kirke Vejle 1
  • Ægteskab (2): Ane Bertelsdatter den 23 sep. 1843 i Smidstrup Kirke Vejle 2
  • Død: 6 mar. 1862, Smidstrup Kirke Vejle at age 61 3

  Notater:

Peder Holgersen Buhls Testemonium

,Gàrdejer Peder Holgersen Buhl°s Testemonium oplæst i Smidstrup kirke ved hans jordefærd den 14, marts 1862,

"Vor salig hensovede Peder Holgersen Buhl er født paa Skove gaard, Starup Sogn i Aaret l8ol den 25. Januar, Hans Forældre vare Gaardejer Holger Pedersen Buhl og dennes Hustrue Karen Laurentsdatter Buhl, som først ejede en større Gaard i Hesselballe, men flyttede senere til Skovgaard i Starup, hvor de siden boede i en lang Række af Aar og hvorfra de omsider gik ind til den evige Hvile, Vor afdøde husbonde sin Ungdom i Forældrenes Hus indtil han i en senere Alder gik over til en selvstændig Stilling udenfor Fædrenehjemmet, Foruden ham havde hans Forældre 3 Sønner og 5 Døtre, hvoraf hans to Brødre ere hjemkaldte længe før han, men de øvrige Søskende overleve ham og staar sørgende omkring hans jordiske Levninger.
Hans første Udflugt fra Forældrenes Hus var til Aagaard i Staup Sogn, hvor han i faa Aar var Sognefoged og Ejer af en Gaard, som han skildte sig ved, for at drage til den Gaard i Store Velling, hvor han siden boede og virkede i lidet over 30 Aar, indtil Herren udløste ham fra al jordisk Virksomhed, dens Glæder og Sorger, I sit 31 Aar den 24. September 1831 indgik han første Gang i Ægteskab med Dorthea Marie Mikkelsen Buhl i Store Velling med hvem han havde et lykkeligt Ægteskab i noget nær 9 Aar, da hun blev ham ved Døden berøvet den 5. December l84o, kun 26% Aar gammel. I dette Ægteskab blev han Fader til 1 Søn og,2 Døtre, hvoraf begge Døtrene bleve tidlig bortkaldte fra ham og kun Sønnen blev det forundt at overleve Faderen, Efter at have boet som Enkemand næsten 3 Aar indgik han anden Gang i Ægteskab med Pige Ane Bertelsen fra Hvilested, med hvem han blev Fader til 4 Børn, 2 Sønner og 2 Døtre, hvoraf den ældste Søn blev tidlig bortkaldt, 7 Marts 1353 i sit 8, Aar, Den yngste Søn og de to Døtre af dette Ægteskab, tilligemed den ældre Broder af Faderens første Ægteskab overlever ham og beklager Tabet af en trofast og kjærlig Fader, som efter menneskelig Synsmaade synes at være dem for tidlig berøvet. Noget over 4 Aar efter før omtalte Søns Død blev hans anden Hustru fjemkaldt til den evige Hvile, den 5, Mai l857, 38 Aar gammel, Han blev saaledes flere Gange haardt prøvet og maatte oftere paa sin jordiske Vandring, lide hvad der er tungt for Kjød og Blod, men han, søgte Trøst hos Gud, som ogsaa gav ham Naade til at bære de tunge Tilskikkelser med Taalmodighed og at underordne sig Guds uransagelighed, uden at tabe Lyst eller Mod til at fortsætte den Virksomhed, som hørte til hans beskikkede Kald, Han var i Fædrenehjemmet vant til nyttig virksomhed og denne fortsatte han trolig, den gang han havde stiftet selvstændig Husstand, og med redelig Vilie og erlig Stræben arbejdede han ufortrødent paa at forskaffe sign og sine en hyggelig jordisk Tilværelse, og Gud lagde en saadan Velsignelse i hans redelige Stræben og styrede det i sin Naade saaledes, at han rolig kunde forlade Verden uden verdslige Bekymringer fer sine nærmeste Kjæres timelige Vel. Han forlader denne Verden som en redelig Mand, der aldrig forfordelte nogen, deroms bærer hans hele Vandel et uforfalsket Vidnesbyrd, Han var en kjærlig Ægtefælle, en trofast Fader for alle sine Børn og af begge Ægteskaber, og beskikkede sit Hus i betimelig Tid, der kunne sikre de efterladte Børns Fremtid, saa vidt den menneskelige Forstand har sit Raaderum,
Han var en redelig Ven, velvillig og godgjørende med Enhver som kom i Berørelse med ham og uden at overtræde Sandheden,så fortjener han det hæderlige Vidnesbyrd, at han var en sand Menneskeven, som af et godt Hjerte gjerne gav af sit Eget for efter Herrens Ord, at meddele dem som havde det behov. Derfor vi han længe mindes og savnes, ikke alene af hans Nærmeste som maa bevare hans Minde i taknemmelige Hjerter, men ogsaa af de mange, som han baade i Løndom og aabenbart rakte en kjerlig og hjælpsom Haand, og saaledes rejste han sig selv et varigt Minde, som skal staa urokkeligt, saalænge mange nulevende Hjerter slaa. Hans uskrømtede Gudsfrygt og Kjærlighed til Gud og, Næsten fandt sit rette Udtryk i hans Handlemaade, uden al Qrdbram, som han aldrig brugte. Saalænge Gud forundte ham Evner og Kræfter, var han nidkjær og ufortøvdenli den ham anviste Gerning, men han glemte ikke derover at holde sig til Herren og sørge for det ene fornødne. I hans sidste Leveaar aftager Kræfterne kjendeligen, indtil han noget før sit Endeligt blev draget til det sidste Leje, hvorfra han gik over til den evige Hvile, Sin Qpløsning længtes han tilsidst inderlig efter, og gik Døden frimodig imøde i Tillid til Guds Naade, og med den fulde Fortrøstning, at den skulde blive ham Indgangen til Livet, Endelig stillede Gud hans Længsel og kaldte ham bort fra Verden ved en blid og stille Død, som indtraf Torsdag Eftermiddag den 6. Marts 1862, uden tilsyneladende legemlige Smerter, Han opnaaede saaledes en Alder af 61 Aar, l Maaned og 9 Dage"

  Begivenheder i hans liv:

1. Bopæl, 1801, Skovgård Øster Starup Vejle. 4

2. Dåb, 6 apr. 1801, Øster Starup Kirke Vejle. 5

3. Bopæl, 1834.1862, Buhlsminde Velling Smidstrup Vejle. 6 Buhlsminde historie TODO

J.J. Ravn:
Elbo og Holmens herreder, side 110-111:
Gaardene Nr. 2 og Nr. 4 var ogsaa, som Nr. l og Nr. 3 oprindelig een
Gaard. som l634 ejedes af Mads Jørgensen Rafn, l64l, l653 og 1660 af hans Søn Jørgen Madsen Rafn; men efter hans Død 1661 eller 62 blev Gaarden delt i 2 lige store Gaarde. Deraf blev Nr. 2 1670 Fæstegaard under Nebbegaard.
Gaardenes samlede Hartkorn var l688: 8 Tdr. 6 Skp. l Alb. og 1 Skp. l Fdk 2 Alb. Skovskyld.
Gaarden Nr. 2 kaldtes forhen "Velling Bundgaard". Omkring 1670 hedder de 2 Beboere Christen Christensen Smed og Niels Madsen
Bull. 1730 bor Christen Jensen Smed paa Nr. 4; men l734 kommer Jens Hansen fra Gaarslev til Gaarden ved at ægte hans Enke.
Der er da 30 Fag Hus og af Besætning 4 Bæster, hvoraf de 2 udlevede, 4 Køer, 4 Ungnød og 8 Faar
l740 overtager Hans Pedersen Smed fra Egeskov Gaarden efter Jens Hansen.
Hans Pedersen har ogsaa Gaarden 1765. Han afstod den til sin Søn, Peder Hansen Smed.

En Datter Kirsten af ham ægter Manden, Mikkel Madsen Buhl. paa Nr.4, og saa forenes de 2 Gaarde atter til een 1818. - l83l afstod Mikkel Madsen Buhls Enke Gaarden til sin Svigersøn, Peder Holgersen Buhl fra Skovgaard i Starup Sogn.

Efter Peder Holgersen Buhl, blev hans Svigersøn, Clausen, en Tid Ejer af den gamle Gaard; Sønnen Peder H. Pedersen Buhl fik en ny Gaard, "Møllegaarden", paa nogle Marker fra Gaarden Øst og Nordøst for Byen. Senere købte han ogsaa sin Fødegaard, og begge Gaarde dreves af ham.

Peder Haar Pedersen Buhl var en Række af aar Sognefoged.
For nogle har siden solgtes Møllegaarden til Smidt, der endnu ejer den.
Den gamle Gaard ejes derimod af P.H.P. Buhls Søn, Sognefoged Holger Buhl.
Omkring 1862 solgtes Storskoven i Klattrup fra Gaarden til Niels Ousen, og her opførte han Gaarden "Fuglsang", som nu ejes af hans Søn, Hans Peter Dusen. "Buhlsminde", som Holger Buhls Gaard kaldes, har l0-ll Tdr. Hartkorn.

Anna Buhl (født Hviid Jensen) skriver
Da Peder Haar Pedersen - i daglig tale Pe' Haar - blev gift med Maren Kyed fra STOKBALLEGAARD, var han kun 19 år gammel.

De flyttede ind på VELLING MØLLEGAARD, som blev bygget til dem og udstykket fra BUHLSMINDE.

En svoger til Pe' Haar, Clausen, overtog på et senere tidspunkt - 1869 - denne gård, men da han ikke kunne klare bedriften, overtog Pe' Haar også denne gård og flyttede dertil i 1879 med kone og 8 børn.

Af denne børneflok - 7 sønner og en datter - blev de 5 sønner bønder, en blev bankdirektør, Hans Buhl, og ved brødrenes hjælp studerede Mads Peter i KØBENHAVN og blev læge der.

Søsteren Marie blev gift med Rasmus Ullum, der var eneste barn på FRUENS HØLLESTED i GREJS.

Holger Buhl var den femte i rækken, og det blev ham, der i 1895 overtog BUHLSMINDE. Han blev gift med Ane Skov fra HØJRUP.
Da hun ventede sit 4. barn, blev hun angrebet af T.N. og døde umiddelbart efter at have født en dreng, som kun blev et halvt år gammel.

Der kom så en husbestyrerinde på BUHLSMINDE, Marie Berntsen fra VELLING, hun røgtede de mange gøremål på gården med stor dygtighed, og i 1909 blev hun Holger Buhls kone.
Holger Buhl var en alsidig landmand, interesseret i bade markbrug og kvægavl.
Hans stolthed var hestene, der var tit 15 på stalden, og som det var skik og brug den gang, måtte en karl mønstre dem på gårdspladsen, nâr der var gæster. Det kunne nok indbringe en god drikkeskilling.
Denne interesse medførte bl.a., at Holger Buhl var bestyrelsesmedlem i hingsteforsikringen DåNMARK fra l9l8 til sin død i 1947.
Som sin far blev han sognefoged og røgtede dette hverv i ca. 35 år, hvorfor han modtog Dannebrogsmendenes Hædersbevisning.

Efter Holger Buhls død i 1947 blev gården forpagtet af hans ældste søn, Kresten.
Denne forpagtning løb i 8 år, hvorefter gården, efter Marie Buhls død i
julen 1957. blev overdraget den yngste datter, Hansigne, og dennes mand:Niels Hviid Nielsen, den nuværende ejer af gården.


Peder blev gift med Dorthe Marie Mikkelsdatter Buhl, datter af Michael Madsen Buhl og Kiersten Pedersdatter Smed, den 24 sep. 1831 i Smidstrup Kirke Vejle.1 (Dorthe Marie Mikkelsdatter Buhl blev født den 12 feb. 1814 i Store Vellinge, Smidstrup Vejle og døde den 5 dec. 1840 i Smidstrup Kirke Vejle 7.)


Peder blev derefter gift med Ane Bertelsdatter, datter af Bertil Clausen og Anne Kristine Henricksdatter, den 23 sep. 1843 i Smidstrup Kirke Vejle.2 (Ane Bertelsdatter blev født den 24 mar. 1819 i Smidstrup Kirke Vejle 8 og døde den 5 maj 1857 i Smidstrup Kirke Vejle 9.)


Kilder


1 Kirkebog Smidstrup Vejle 1831, Opslag 187 (Ny udgave).

2 Kirkebog Smidstrup Vejle 1843 vielse, Opslag 205.

3 Kirkebog Smidstrup Vejle 1862, Kirkebog Smidstrup Vejle 1862. Opslag 165. Surety:3

4 Slægten Buhl fra "Skovgaard" i Øster Starup, Slægtshistorisk Institut, Viborg, Slægten Buhl fra "Skovgaard" i Øster Starup. Surety:3

5 Kirkebog Øster Starup Vejle 1801, Kirkebog Øster Starup Vejle 1801. Opslag 150 til højre (ny udgave). Surety:3

6 Folketælling 1834 Smidstrup, Vejle, Folketælling 1834 Smidstrup, Vejle. Opslag 7. Surety:3 .... Folketælling 1840 Smidstrup, Store Velling Vejle, Folketælling 1840 Smidstrup, Store Velling Vejle. Opslag 8. Surety:3 .... Folketælling 1845 Smidstrup Store Velling Vejle, Folketælling 1845 Smidstrup Store Velling Vejle. Opslag 42. Surety:3 .... Folketælling 1850 Smidstrup, Store Velling Vejle, Folketælling 1850 Smidstrup, Store Velling Vejle. Opslag 10. Surety:3 .... Folketælling 1855 Smidstrup, Store Velling Vejle, Folketælling 1855 Smidstrup, Store Velling Vejle. Opslag 13
Ikke i Dansk Demografisk database. Surety:3 .... Folketælling 1860 Smidstrup, Store Velling Vejle, Folketælling 1860 Smidstrup, Store Velling Vejle. Opslag 9. Surety:3

7 Kirkebog Smidstrup Vejle 1840, Kirkebog Smidstrup Vejle 1840. Opslag 326. Surety:3

8 Kirkebog Smidstrup Vejle 1819, Kirkebog Smidstrup Vejle 1819. Opslag 43. Surety:3

9 Kirkebog Smidstrup Vejle 1857 død, Kirkebog Smidstrup Vejle 1857 død. Opslag 204. Surety:3


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 11 maj 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk