pil pil
Hans Nielsen Axel*
(1781-1839)
Ingeborg Thomasdatter*
(1777-1824)
Jens Pedersen
(Abt 1824-)
Anna Hansdatter Axel
(1812-1873)
Sidsel
(Abt 1850-)

 

Familie

Sidsel

  • Født: Abt 1850, Herslev Højrup Vejle

  Begivenheder i hendes liv:



1. Bopæl, 1860 til 1870, Højrup Herslev Vejle. 1


Anna Hansdatter Aksel 1812 og Sidsel

Fra Karen Riis

Her får du lige en kort beretning om mine relationer til Ane Hansdatter Axel; i december 1850 fødte den ugifte Ane Hansdatter Axel en datter, - (der var tjenestepige og samtidig kusine til husmoderen på gården i Højrup), - der fik navnet Sidsel efter sin fars mor, ingen tvivl om, at hun blev opkaldt efter denne farmor. Hendes far Jens Pedersen, var tjenestekarl på gården i Højrup, Herslev sogn, hvor Ane var blevet anbragt af sin far, Hans Nielsen Axel, efter moderen Ingeborg Thomasdatters død. Men disse selvbevidste gårmandskredse i Østjylland holdt på pengene, og tillod ikke, at denne "simple" tjenestekarl, der var ca ni år yngre end Ane, og kom fra meget små kår i Igum, nord for Fredericia, blev gift ind i slægten, så Sidsels far, Jens Pedersen, måtte rejse fra gården efter datterens fødsel., og giftede sig først mange år siden i Kolding og stiftede familie der.
Den lille Sidsel var en køn pige ,der voksede op på gården som et forkælet plejebarn, men uden at vide at tjenestepigen Ane, var hendes biologiske mor. Det får hun først at vide efter Anes død, og det bevirker, at Sidsel får samvittighedsnag over, at hun ikke behandlede Ane bedre. Hun bliver derpå med tiden ret religiøs; i maj 1881 gifter hun sig med en fem år yngre tjenestekarl fra gården i Højrup, Christen Jensen, og dette par er så min fars farmor og farfar.

Nu var tiden blevet en anden, og skønt at Christen Jensen også var søn af en ikke velstående far, der dog i sit andet ægteskab havde giftet sig med en velhavende enke i Herslev, fik hun lov til at gifte sig med sin Christen. Det nagede Sidsel gennem hele livet, (hun blev en gammel dame på 79 år,) at hun ikke havde behandlet Ane bedre.

Da Sidsel døde fik min far, der var ni år gammel på dette tidspunkt, sin farmors bibel og salmebog at se, og disse bøger var meget slidte. Det blev udlagt af præsten, der begravede hende til, at hun havde været en meget god kristen kvinde, som de kunne være stolte af.

Kilder


1 Folketælling 1860 Herslev Vejle Axel. Opslag 13 .... Folketælling 1870 Herslev Vejle Axel. Opslag 63


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 11 maj 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af christian@neven.dk